sERPa Bérszámfejtés: Veszélyhelyzeti változások

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő újabb, bérszámfejtést érintő jogszabályváltozások miatti módosítások elérhetőek a programunkban. Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer új Stabil programverziója. Az alábbi módosítások a sERPa 3.0.102.18338 számú verziótól érhetőek el.

A Veszélyhelyzettel összefüggő változások

Veszélyhelyzet miatti fizetés nélküli szabadság

• 20T1041-es Bejelentő és változás-bejelentő lap: A NAV oldaláról letölthető a nyomtatvány új 3.0 verziója, melynek átadása a programunkban is elérhető. Az új nyomtatványban jelölni szükséges, hogy a fizetés nélküli szabadság a veszélyhelyzet miatt van-e. Ennek jelölésére a program lehetőséget ad a Tartós távollét táblázatban a “Fizetés nélküli szabadság (veszélyhelyzet miatt)” típus kiválasztásával. A rögzítést követően a Bejelentő és változás-bejelentő lap funkció segítségével átadhatjuk az ÁNYK felé a 20T1041-es bevallást, amelyben jelölésre kerül, hogy a veszélyhelyzet miatti a fizetés nélküli szabadság.

• Egészségügyi szolgáltatási járulék a veszélyhelyzet miatti fizetés nélküli szabadság után: A 2020. május 1-től jelölt “Fizetés nélküli szabadság (veszélyhelyzet miatt)” esetén számolja a program az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Amennyiben a Tartós távollét táblában a fenti módon rögzítettük, akkor automatikusan beajánlásra kerül a számfejtési naptárba, de van lehetőségünk ott kézzel is felvenni.

SZÉP kártyás béren kívüli juttatás esetén nem kell a Szocho-t megfizetni

A jogszabályban meghatározott keretösszeg változások, valamint a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó “mentesség” a frissítéssel automatikusan bekerül a rendszerbe, nem szükséges semmilyen felhasználói beállítás. A szociális hozzájárulási adó “mentesség” a rendelet hatálybalépésétől, azaz 2020. április 22-től – 2020. június 30-ig adott juttatások esetében áll fenn. A program a számfejtés dátumán vizsgálja az időszakot. Tehát a tényleges kifizetéshez szükséges igazítani az érintett számfejtések dátumát! A frissítést követően számfejtett SZÉP kártyás béren kívüli juttatások esetében kiszámításra kerül az eredeti adókötelezettség is, majd levonásra is kerül “Szociális hozzájárulási adókedvezmény SZÉP Kártyákra” elnevezéssel. Amennyiben a fenti időszakot érintő számfejtés már a frissítést megelőzően kiszámításra került, úgy azt a szocho „mentesség” érvényesítéséhez újra kell számfejteni.

Egyszerűsített foglalkoztatás maximális időtartamának növekedése

Amennyiben Önök olyan ágazatba tartozóan foglalkoztatnak alkalmi- és/vagy idénymunkásokat, amely alapján érintettek a maximális időtartam változásában, akkor az alábbi bér konstansok beállítása szükséges.

• Veszélyhelyzet EFO-Alkalmi munka havi maximuma – Egysz. fogl. – alkalmi munka jogviszony esetén
• Veszélyhelyzet EFO-Idénymunka éves maximuma – Egysz. fogl. – mezőgazdasági idénymunka jogviszony esetén

A konstansok beállítása a személyben történő ellenőrzések miatt fontos, melyek az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyoknál a Munkavégzés táblába történő ledolgozandó napok rögzítésekor futnak le. A beállításokról bővebben a konstansok leírásában, valamint a súgóban olvashatnak.

Munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

Az egyéni fejlesztési idő számfejtéséhez új jogcímet hoztunk létre: Egyéni fejlesztési idő munkabére A jogcímet lehetőség van a Személy törzsben a Számfejtendő bérelemek közé felvenni, vagy közvetlenül a számfejtésekbe is tetszőleges összeg megadásával. Az egyéni fejlesztési időre szánt bért a program nem tudja automatikusan kiszámolni. A támogatás igényléséhez szükséges információ, valamint az igényléshez szükséges nyomtatvány a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) weboldalán megtalálható, melyet ide kattintva elérhetnek.

2008 Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

A fenti változások miatt a 2008-as bevallás elkészítése és a Nyomtatvány ÁNYK programba történő átadása előtt ismételten szükséges lesz majd a sERPa program frissítésére.

Kérjük, figyeljék hírlevelinket illetve a Súgóban, a 2020. évi változásoknál leírtakat, ahol közzé tesszük a jogszabályváltozások miatti módosításokat és a fent leírtakról is részletes útmutatót is olvashatnak!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.