Rendkívüli-túlmunka és pótlékjaik kezelése a számfejtési naptárban

Ezek a beállítások felülbírálhatóak a Bérszámfejtés paraméterben, illetve a Személy törzsben beállított pótlék százalékokkal.

Több lehetőség áll rendelkezésre a rendkívüli munkavégzés jelölésére:

Ha azt szeretnénk, hogy a program automatikusan számítsa ki a pótlékot is a díjazás mellett, akkor az alábbiak közül választhatunk:

Túlmunka: alapbeállítás szerint 50% Hétköznapi túlmunka pótlék kerül kiszámításra a Túlmunka díjazásán felül (a korábbiakhoz képest változatlan maradt)
Túlmunka (pihenőnapon): alapbeállítás szerint 100% Pihenőnapi pótlék kerül kiszámításra, a Rendkívüli munkavégzés munkabére díjazáson felül. (változott)
Rendkívüli munkavégzés pihenőidő pótlással: alapbeállítás szerint 0% a pótlék a Rendkívüli munkavégzés munkabére díjazáson felül (változott)
Rendkívüli munkav. pihenőidő pótl. nélk.: alapbeállítás szerint 50% Rendkívüli munkavégz. pótlék szabadidő pótl. nélk. pótlék kerül kiszámításra, a Rendkívüli munkavégzés munkabére díjazáson felül. (a korábbiakhoz képest változatlan maradt)

A másik lehetőség, hogy a Rendkívüli munkavégzés mellé mi magunk válasszunk pótlék típust:

• A Rendkívüli munkavégzés soron csak a Rendkívüli munkavégzés munkabére kerül kiszámításra (változatlan)

A pótlékok között tetszőlegesen jelölhető, hogy melyik tartozik a rendkívüli munkavégzéshez:

Rendkívüli mv. szabadidő pótlás nélkül pótlék: 50% Rendkívüli munkavégz. pótlék szabadidő pótl. nélk pótlék kerül kiszámításra (változott)
Pihenőnapi mv. pihenőnap pótlás nélkül pótlék: 100% Rendkívüli munkavégz. pótlék szabadidő pótl. nélk. pótlék kerül kiszámításra (változott)
Pihenőnapi mv. pihenőnap pótlással pótlék: 50% Rendkívüli munkavégzési pótlék szabadidő pótlással pótlék kerül kiszámításra (változott)

A programban 2 helyen van lehetőség felülbírálni az alapértelmezett százalékokat:

1. Bérszámfejtés paraméter funkcióban (a Struktúra beállítások között található): Itt van lehetőség a Ledolgozott idő típusok között felvenni az egész adatbázisra – vagyis az egész cégre, minden dolgozóra vonatkozóan -, hogy az adott munkaidő sorhoz tartozó pótlék hány százalékkal kerüljön kiszámításra. Pl. ha azt szeretnénk, hogy a Rendkívüli munkavégzés pihenőidő pótlással soron jelölt órák után ne az alapbeállítás szerinti 0% pótlék érvényesüljön, hanem erre 50% pótlékot szeretnének számolni, akkor ezt az alábbi módon lehet rögzíteni:

2. Személy törzsben a Jogviszony / Díjazásban a Pótlék adatok résznél: Itt csak az adott dolgozóra vonatkozóan állíthatjuk be, csak nála fog érvényre jutni. Pl. a Rendkívüli munkavégzés pihenőidő pótlással soron jelölt órák után 100% pótlék kiszámításához


A beállítások érvényre jutásának sorrendje erősségi sorrendben:

1. Személy törzsben a Pótlék adatok táblázat
2. Bérszámfejtés paraméterben a Ledolgozott idő típus
3. Alapértelmezett beállítás

Tehát a Személy törzsben lévő beállítás felülbírálja a többit, a Bérszámfejtés paraméterben lévő az alapbeállítást bírálja csak felül.

Fontos! A Túlmunka soron jelölt órákat a program a munkaidőkeret óráiba beleszámítja, az utána járó díjazás és pótlék a munkaidőkerettel kapcsolatos számítási algoritmusoktól függően más módon kerül kiszámításra. Azaz a munkaidőkeret beállítástól függ, hogy a munkaidőkeret közben vagy a végén kapja meg a dolgozó a díjazást és a pótlékot utána. Ha a munkaidőkerettől független túlmunkát, azaz rendkívüli munkavégzést szeretnénk jelölni, akkor erre ezt a sort ne használjuk. A munkaidőkeret számítási algoritmusa a Személy törzsben a Jogviszony / Díjazás Munkaidő táblában állítható be (változatlan módon).

A munkaidőkeret számításokkal kapcsolatos leírás itt olvasható: Személyi jogviszony díjazás

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.