Nagy Machinátor: OSA 2.0

UPDATE (2020.03.30.): A koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel, a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel és ajánlásokkal összhangban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. 

Szeretnénk tájékoztatni Önöket az online számla adatszolgáltatással kapcsolatos változásokról, ezekkel összefüggő teendőkről. Ahogy arról Önök is értesülhettek, ezzel kapcsolatban több módosítás is elfogadásra került, így az alábbi három időpontra szükséges figyelni.

2020. április 1. – az Online Számla rendszerben a 2.0-ás verziójú interfészt szükséges alkalmazni.
2020. július 1. – Áfa értékhatártól független adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok esetében.
2021. január 1. – az összes ügyletről adatot kell szolgáltatni.

A változásokra mi már felkészültünk, ám szükséges lesz néhány beállítást, adatellenőrzést illetve adatmódosítást Önöknek is elvégezniük. De nézzük sorban!

2020. április 1. – Online Számla rendszer, 2.0-ás verziójú interface

Annak érdekében, hogy a NAV által előírt online adatszolgáltatás 2.0-ás verziójára az átállás hatékonyan és gördülékenyen menjen, elkészítettük a Nagy Machinátor 3.1.138-as verziójában a NAV OSA 2.0 leírása alapján az OSA 2.0-ás verziót. Az átállás automatikusan megtörténik a frissítéssel, ehhez nem szükséges felhasználói beállítás.

A Nagy Machinátor 3.1.138-as verziója már elérhető következő programverzióként a honlapunkon.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy 2020. április 1-jétől kizárólag a 2.0-ás verziójú XML lesz alkalmazható az éles környezetben, tehát a 138-as verzióra történő frissítésnek addig mindenképpen meg kell történnie!

2020. július 1. – Áfa értékhatártól független adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok esetében

2020. július 1-től megszűnik a 100 000 forintos jelentési értékhatár, mely azt jelenti, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számla adatszolgáltatási kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó vagy épp áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

Az átállás automatikusan megtörténik a frissítéssel, ehhez nem lesz szükséges felhasználói beállítás. A frissítés várhatóan a második negyedév közepén lesz elérhető, erről hírlevélben és egyéb csatornákon is tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket.

A módosítások értelmében ezek után minden adóalanyok részére kibocsátott számlán fel kell tüntetni a vevő adószámát. Amennyiben a számla ügyfelének adóalanyisága az Ügyféltörzsben Nincs megadva, vagy az ügyfélnek a számla kiállítás időpontjában nincs, vagy az első nyolc karakter ellenőrzésével kiszűrhetően nem megfelelő adószáma van, a számla nyomtatására nem lesz lehetőség!


Ahhoz, hogy könnyebben ellenőrizhessék ügyfeleik adóalanyiságát, készítettünk egy – ”Nincs megadva” adóalanyiságú ügyfelek – elnevezésű Ügyfél szűrést.

A lekérdezés elérése az Ügyféltörzsön belül az Ügyféltörzskezelés funkcióban lehetséges, melyről bővebb felvilágosítást a Súgóban olvashatnak. A lekérdezés eredményéből – jogosultságtól függően – lehetőség van az Ügyféltörzsbe történő lefúrásra és az adószám illetve adóalanyiság megadására.

Szintén a lekérdezés eredményében – jogosultságtól függően – lehetőség van az ügyfelek adóalanyiságát „Nem adóalany” értékűre állítani csoportosan a szűrésből elindítható művelettel.

2021. január 1-től az összes ügyletről adatot kell szolgáltatni

2021. január 1-től már mindegyik belföldi teljesítésű számláról online számla adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokra a számlákra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, amelyet magánszemélyek részére állítanak ki. A 2021. januártól életbe lépő változásokról a későbbiekben fogunk információkat küldeni, kérjük kísérjék figyelemmel a megküldött hírleveleinket és egyéb információs csatornáinkat.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.