Nagy Machinátor: ÁFA és jövedéki törvény változása

ÁFA törvény

Az eredeti 2017. július 1.-i határidőhöz képest egy évvel kitolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a számlázó programok online adatszolgáltatására vonatkozó jogszabály bevezetését. A kormany.hu oldalon megjelent információk szerint 2017. július 1-jétől tehát a tételes áfa adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok változatlanok maradnak, így nem változik az sem, hogy a legalább 1 millió Ft áthárított adót tartalmazó számlák tekintetében kötelező adatot szolgáltatni.

További információk: kormany.hu

Jövedéki törvény

2017. július 1-től változik a Jövedéki adó törvény (2016. évi LXVIII) és a végrehajtási rendelet (45/2016 (XI.29) NGM rendelet) is. A Nagy Machinátorban a változások a 3.1.106-os verzióban lesznek elérhetőek, melynek várható kiadási időpontja 2017. június 30. A verzió kiadásáról következő hírlevelünkben értesítjük Ügyfeleinket!

2017.07.01-től a Jövedéki listák menüpont alatt alábbi két menüpontot kell használni adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtására:
– Jövedéki eng.ker.tev. nyilvántartása
– Belföldi forgalmazó jövedéki nyilv.

Belföldi forgalmazó jövedéki nyilv. menüpont

A menüpont készíti el a Jövedéki engedélyes kereskedő vevőnyilvántartáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást – J09-es bevallás.

A csatolandó VNY fájl szerkezete megváltozik. Ezzel összefüggésben a beviteli ablak is változik, attól függően, hogy milyen időszakra végezzük az adatszolgáltatást.

2017 június 30.-ig tartó időszakra:

2017. június 30. utáni időszakra vonatkozó adatszolgáltatás:

Belföldi forgalmazó jövedéki nyilv. menüpont:

Ezzel a menüponttal a végrehajtási rendelet 3. számú melléklete által előírt lista készíthető el.

Az új végrehajtási rendelet 3. számú rendelete kiváltja a képen látható adatszolgáltatásokat, így azokat 2017.07.01 után már nem kell használni:

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.