1992-ben 4 fiatal villamosmérnök nagy reményekkel, kemény munkával és kitartással megalapította a PROGEN Kft.-t. A frissen fejlesztett Nagy Machinátor programmal törtek be a vállalatirányítási rendszerek -akkor még elég szűk- piacára. Lássuk, hogy alakult az azóta eltelt több mint 25 év!

1992 nem csak a PROGEN születését jelentette, hanem például az Európai Unió megformálását is! Az alapítók ebben az évben írták alá a Maastrichti szerződést, ami lehetővé tette az Unió 1993-as megalakulását. …hogy mi történt közben hazánkban gazdasági fronton? Például elindult az első “bank botrány”: Az YBL bank bedőlt, vezetői ellen hűtlen kezelés miatt vádat emeltek. A sort több más pénzintézet is folytatta, ami igencsak megnehezítette a rendszerváltás utáni kisvállalkozók életét. A PROGEN Kft. viszont stabil hátteret biztosított a vele szerződésben álló vállalkozásoknak: 31 ügyfele volt az alapítás évében, közülük 11 még most, 25 év után is üzleti partner! Rájuk különösen büszke a cég.

Relikvia az első évekből: ma is működő, Nagy Machinátor falióra.

1993-ban, egy évvel az indulás után a PROGEN Kft megtízszerezte árbevételét! Ez részben annak is köszönhető, hogy ebben az évben portfóliónkat kibővítettük a hardverigények kiszolgálásával. Az ország gazdasága is megmozdult ebben az évben: 3 év pangás után a tőzsde 1993 utolsó negyedében végre meglódult, és mindhárom főbb eszközosztály értéke 5 százalék feletti emelkedést könyvelhetett el. A világban is nagy változások zajlottak: összeállt az Európai Unió, Csehország és Szlovákia viszont kettévált. Az Intel pedig bemutatta a Pentiumot!

1994 a PROGEN életében az első két év kiugróan magas árbevétel-növekedésének stabilizálásáról és a cég személyi állományának bővítéséről szólt. Közben Magyarország benyújtotta csatlakozási kérelmét a frissen megalakult Európai Unióhoz, és a hazai minimálbér 9000 forintról 11.500 forintra emelkedett. Cégünk ügyvezetője és egyben egyik tulajdonosa, Komáromi Sándor pedig megnősült!

1995: Ebben az évben Ausztria, Finnország és Svédország belépésével 15 tagúra bővült az Európai Unió. Míg a Nyugat-európai politikát az eufória hatotta át, a Balkánt a háború lezárása foglalkoztatta. A PROGEN ezalatt az egyre erősödő piaci versenyre fókuszált: a Nagy Machinátor program folyamatosan fejlődött és bővült, hogy a már meglévő és a leendő ügyfeleket még jobban segíthesse.
…a diszkókat és slágerlistákat pedig eközben a La Bounce “Be My Lover” dala és a Nick Cave – Kylie Minogue duó “Where The Wild Roses Grow“-ja uralta.

1996 a PROGEN életében: A törzstőkét a kezdeti kétmillió forintról tizenötmillióra emeltük. Ügyfeleink száma meghaladta a 400-at, azaz 4 év alatt megtízszereződött, munkatársaink száma pedig a duplájára nőtt! Az év legfontosabb gazdasági híre, hogy hazánk csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), de ez a tény a magyar KKV szektort ekkoriban még nem sokban érintette. A technológiára figyelt mindenki: a számítógépek rohamosan fejlődtek, megjelentek a kutatólaborokban az első “ős-okostelefonok” és érintőképernyők. …valamint a pokemon “zsebszörnyek” is ekkor indultak világ körüli útjukra. Az év sikerfilmje a Mission Impossible volt, Tom Cruise főszereplésével.

1997 nagyon zsúfolt év volt: A G7-ből Oroszország csatlakozásával G8 lett, Skóciában bemutatták Dollyt, az első klónozott bárányt, a Marson landolt a Pathfinder, Amerikában bejegyezték a facebook.com webcímet, (amelyen a PROGEN akkor rögtön még nem regisztrált, de azóta már fenn vagyunk!) és ebben az évben halt meg Teréz anya, valamint Diana hercegnő. A mozikban a Harry Potter széria első része tarolt, a tévében az ekkor indult South Park rajzfilmsorozat. Itthon kitört a Postabank pánik, és a magyar állampolgárok számára eltörölték a “turistakeretet”, tehát korlátozás nélkül lehetett ezentúl külföldi valutát váltani. A PROGEN eközben a bővüléssel foglalkozott: meredeken felfelé ívelő fejlődési pályája továbbra is stabilan haladt előre. Legvidámabb élményünk ebből az évből a progenes Télapó-buli! Önnek mi a legmarkánsabb élménye ebből az évből?

1998: Az ország ebben az évben a Globex Holding bukására figyelt: a vagyonkezelési botrány hatalmasra dagadt. Mi sem mutatja jobban a pénzügyi környezet kiszámíthatatlanságát, mint az, hogy a komoly gazdasági fiaskók közül ez már a sokadik a rendszerváltás után. A PROGEN ebben az évben izgalmas új kihívások elé nézett: Pécsett megnyitotta első kirendeltségét, és a hivatalos viszonteladói státuszt is 1998-ban kapta meg az Inteltől! A divatban is nagy újdonságok jöttek: megjelent a „holdjáró” avagy „patacipő”. A televízióban pedig maratoni útjára indult a Barátok Közt sorozat.

1999: Borisz Jelcin lemondott, és átadta a hatalmat Vlagyimir Putyinnak. Csehország, Lengyelország és Magyarország belépett a NATO-ba. Eközben extrém mennyiségű belvízzel küzdött hazánk: a védekezés, kármentés, kárpótlás témájával telítődött az év. A PROGEN életében 1999 a “Microsoft rendszerintegrátor” cím elnyeréséről szólt! …egyébként pedig ebben az évben, augusztus 11.-én teljes napfogyatkozást figyelhettünk meg Magyarországon. Ön emlékszik, hogy mit csinált akkor, honnan nézte a természeti jelenséget?

2000 – Túlélte a technika az ezredfordulós számítógép-pánikot! Nem indult el a digitális apokalipszis, ahogy azt 1999-ben a borúlátók megjósolták. Viszont nemzetközi összefogással elkészült az emberi géntérkép, Nizzában elfogadták az Alapvető Jogok európai kartáját. Rossz hír is jutott bőven az évre, például a Kurszk nevű orosz atom-tengeralattjáró gyanús körülmények között elsüllyedt. Itthon az ezredforduló évében mutatta be a kormány a Széchényi-tervet, megérkezett a plasztikkártya rendszerű a személyi igazolvány, és a vasutasok rekordhosszú sztrájkot tartottak. A PROGEN partnereinek száma eddigre meghaladta az 1100-at, munkatársai száma pedig ismét megduplázódott, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett igényekkel. A popkultúra is pezsgett: a mozikba kikerült az Amerikai Pszicho és a Billy Elliot, az N’Sync ikonikus “Bye bye bye” dala beleégett a fülünkbe… az Eiffel 65 “Blue“-ról nem is szólva.

2001: Ez az év mindenkiben mély nyomot hagyott, főleg a szeptember 11.-i terrortámadás miatt, amikor eltérített repülőgépek csapódtak a WTC tornyok és a Pentagon épületébe. Hazánk ebben az évben extrém árhullámmal küzdött, a Tisza több helyen is átszakította a gátat. Mindkét esemény jelentősen befolyásolta a gazdasági környezetet, és az emberek hangulatát is. Kellemesebb újdonságok is jutottak erre az esztendőre: elindult a Wikipédia “nulladik” változata, és Magyarországon teret hódított a geocatching játék. A Progen 2001-ben elindította második vállalatirányítási rendszere, a sERPa fejlesztését! Eközben pedig arra koncentráltunk, hogy növeljük láthatóságunkat, tovább emeljük ismertségünket a piacon: marketing videót készítettünk cégünkről magyar és angol nyelven, valamint országos üzleti kiállításokra, konferenciákra kezdtünk járni. Ez a szokás azóta is töretlen! A popkultúrában is fontos újdonságok történtek: mozikba került a Gyűrűk Ura trilógia első része, és Britney Spears betört a zeneiparba első „Britney” című albumával!

  

2002 az Euró bevezetésének éve volt: 12 országban kezdték el használni, és a gazdaságban nagy várakozások övezték. Hazánkban ebben az évben lett a világörökség része a Tokaj-hegyaljai borvidék és a Millenniumi Földalatti Vasút. 2002-ben a PROGEN 10 éves születésnapját ünnepelte. Ennek örömére piacra dobtuk a sERPa első verzióját, amelyet akkor még Nagy Machinátor 3.0-nak neveztünk! Cégünk vezetői az új, Windows operációs rendszeren működő, SQL adatbázisra épülő integrált vállalatirányítási rendszerben látták a jövőt. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy első sERPa ügyfeleink közül sokan még mindig partnereink!

2003 legfontosabb külpolitikai eseménye az volt, hogy az USA megdöntötte Szaddám Husszein hatalmát Irakban. Hazánkban népszavazást tartottak az Európai Unióba való csatlakozásról, megrendezték az első Múzeumok Éjszakáját, és elindult a Wikipedia magyar változata is. A Baumag csődje is ebben az évben következett be, valamint Tocsik Márta ügyvédet másodfokon felmentették az ellene felhozott vádak legtöbbjében. (Magánokirat-hamisításban bűnösnek találták és pénzbüntetésre ítélték.) 2003-ban a PROGEN háza táján pezsgett az élet! Új nevet adtunk Windows-os ERP rendszerünknek: megszületett a sERPa! Míg vállalatirányítási rendszereink felhasználóinak száma robbanásszerűen növekedett, erre az évre jutott néhány izgalmas, de teljesen más jellegű projektünk is: például, alvállalkozóként elkészítettük a mogyoródi Aqaréna vízipark teljes szoftver és gyengeáramú hardver rendszerét.

2004 a technológia nemzetközi éve volt. Hazánk számára a legfontosabb esemény ebben az esztendőben az Európai Uniós csatlakozás: velünk együtt már 25 országot számlált az államszövetség! A gazdaság pezsgett, a vállalkozások az új lehetőségek eufóriájában éltek. Eközben a sERPa 3.0 kiérdemelte a tesztgyőztesnek járó díjat a Chip Magazin 2004 februári számában rendezett Vállalatirányítási Rendszerek versenyében!

2005-ben addig sosem látott magasságokba lőtt ki az olaj ára, ami rányomta a bélyegét a gazdasági környezetre az egész világon. Ekkor csapott le a Katrina hurrikán is, tovább rontva a helyzetet. Hazánkban 2005 a vihar előtti csend éve volt: még jó eredményekkel zárul az év, de a távolban már látszódtak a közelgő világgazdasági bajok. A PROGEN eredményei viszont továbbra is stabilan növekedtek és a cég folyamatosan bővült: ISO 9001:2000 tanúsítványunkat másodszor újítottuk meg sikeresen és ebben az évben kötöttük meg az SAP Business One Sales and Service Partner Együttműködési Szerződést. A Microsoft feltételeit teljesítve megszereztük a Kisvállalati Termékspecialista minősítést is, valamint a sERPa 3.0 ismét kiérdemelte a Chip magazin tesztgyőztesnek járó díját!

2006 a legtöbbek számára nehéz év volt: hazánk gazdasági teljesítménye ebben az évben torpant meg, amit a hitelintézetek szóvá is tettek, és gyors leminősítéssel reagáltak. Ráadásul Oroszország árvita miatt elzárta az Ukrajnába küldött földgázt, ami hatással volt a magyar közhangulatra is. A PROGEN háza táján sokkal jobb dolgok történtek: például önálló irodába költözött szegedi kirendeltségünk, valamint a Szegedi Tudományegyetemen bekapcsolódtunk a képzésbe. A hallgatók a sERPa 3.0 integrált vállalatirányítási rendszerünket speciálkollégium keretében ismerhették meg. Valamint, folyamatos fejlődésünk eredményeként ügyfeleink száma 2006-ra meghaladta az 1800-at!

2007-ben Bulgária és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, Szlovénia pedig saját valutaként vezette be az eurót. Magyarországon eközben a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése borzolta a kedélyeket. A PROGEN a fennállásának